המדריך לבחירת אדריכל בדרום
מאמרים
מאמרים
המדריך לבחירת אדריכל בדרום
רבים כיום כבר יודעים שעל מנת לתכנן את ביתם העתידי הם זקוקים לאדריכל. אך למרות הבנה זו, רבים מהם עדיין לא משכילים להבין את התפקיד הכולל ואת האחריות של האדריכל בתכנון הפרויקט. הדבר בולט במיוחד בתחום התכנון של המבנים הפרטיים, תחום בו לקוחות רבים לא מבדילים בין אדריכל (ארכיטקט) לבין מהנדס בניין (קונסטרוקטור). שני מקצועות שונים לגמרי.
דבר נוסף שיש לקחת בחשבון הוא בחינת ההשכלה של המתכנן, בארץ בניגוד לחו"ל קיים תואר הנדסאי ובהקשר שלנו הנדסאי אדריכלות ועיצוב פנים. אדם בעל תואר הנדסאי סיים לימודים טכולוגיים של שנתיים ושמונה חודשים בהם ניתן בעיקר דגש על התחום הטכני. תואר הנדסאי הוא תואר טכנולוגי המקנה לאדם בעל תואר זה לתכנן מבנים אשר מוגדרים בחוק "מבנה פשוט" לצורך ההבנה מבנה פרטי נכלל בהג דרה זו, אבל לא מבנה ציבורי גדול ולא תכנון עירוני.
לעומת זאת תואר אדריכל B.Arch, הוא תואר אקדמי אשר נלמד במשך 5 שנים באוניברסיטה, ולאחר הלימודים יש חובת סטאז' של שלוש שנים ובחינת רישוי. הלימודים ושנות הסטאז' של האדריכל הרבה יותר מקיפים, ולכן האדריכל לאחר קבלת הרישיון לא מוגבל בהיקף או סוג הבניה אותו הוא יכול לתכנן. השכלתו הרבה יותר מקיפה והוא בעל הסתכלות רחבה יותר על הפרויקט.
אין בדברים הנ"ל לבוא ולומר שיכולותיו של הנדסאי הן בהכרך נמוכות מזה של האדריכל, ישנם הנדסאים מצויינים בתחומם. יחד עם זאת יש לבצע בחירה מושכלת כאשר בוחרים מתכנן לפרויקט.
1. סוג הפרויקט:
בעולם התכנון קיימים פרויקטים מסוגים שונים בהם פרויקטים פרטיים, פרויקטים ציבוריים, התחדשות עירונית ותכנון עירוני. כמובן שיש חשיבות בבחינת הרקע וההתמחות של האדיכל בהתאם לפרויקט המדובר.
2. סגנון:
נושא הסגון מקבל בדרך כלל דגש בתחום הבניה הפרטית, לקוחות שבאים לבנות את ביתם מתחברים לעיתים לסגנון מסוג מסויים. תפקידו של האדריכל הוא לבצע איזון נכון בין רצונות הלקוח לבין התוצר הסופי שהוא מתכנן. מבלי ליפול למלכודות הקיטש.
3. המלצות:
אחד הפרמטרים החשובים בבחירת האדריכל הוא בחינת הרקע שלו יחד עם המלצות. במסגרת בחירת האדריכל בדרום ניתן לפנות ללקוחות קודמים או לקחות שנמצאים כרגע בתהליך העבודה מול אותו האדריכל.
4. שכר טרחה/ שירות/ ליווי:
נושא שכר הטרחה של האדריכל הוא מהותי גם ללקוח אשר שכר הטרחה הוא חלק מהוצאתיו בתהליך הפרויקט והן לאדריכל המקבל את שכר הטרחה עבור עבודתו.
בנושא זה חשוב להבין שגובה השכר הטרחה הוא לא קבוע, ולמרות שישנם מחירים המקובלים בשוק. אלמנטים נוספים יכולים להשפיע על גובה שכר הטרחה, כגון השכלתו של המתכנן, שנות נסיון, זמינות אישית לפרויקט ופרמטרים נוספים.
שירות ושירותיות של האדריכל הוא פרמטר חשוב. בניגוד למקצועות ותחומים אחרים בהם הלקוח רוכש מוצר ובכך מסתיים תהליך ההתקשרות בין הספק ללקוח. בתחום התכנון, לרוב נוצרת מערכת יחסים ארוכת טווח בין האדריכל המתכנן לבין הקלוח. בהקשר לכך השירותיות של האדריכל כלפי לקוחותיו היא חשובה ביותר.
אחד מנושאי האחריות של האדריכל הוא ליווי הפרויקט לאורך כל דרכו, אדריכל מחוייב לבצע ליווי ופיקוח עליון לפי הנדרש בחוק. בנוסף לכך אדריכל מקצועי יבצע ליווי קרוב מעבר לדרישות החוק.
5. מיקום גיאוגרפי:
השיקול של המיקום הגיאוגרפי בו נמצא האדריכל לרוב הוא שיקול חשוב, כי קרבה גיאוגרפית מאפשר נגישות קלה וטובה יותר בין הלקוח לאדריכל.
כמובן שעדיף אדריכל המתגורר בדרום לפרוייקט בבאר שבע ,יחד עם זאת לעיתים הנכונות של האדריכל להגיע למקומות רחוקים יותר בדרום הארץ ובצפונה ויתרנותיו האישיים יכולים לגבור על השיקול הגיאוגרפי.
6. רישוי האדריכל:
בהמשך לדברים אשר נכתבו בתחילת המאמר בנושא ההשכלה. נושא הרישוי הוא נושא חשוב ביותר, אדריכל בעל רישיון הוא אדריכל אשר סיים את שנות הסטאז' שלו ועבר בהצלחה בחינת רישוי ממשלתית בדומה לרופאים, רואיי חשבון ועורכי דין. סטאטוס שונה מאדריכלים שהם אינם בעלי רישיון או הנדסאי אדריכלות.
בתהליך בנייה
תוכננו ונבנו השנה
פרויקטים מוצלחים